Plusy a mínusy bezlepkové diety
9. 10. 2011
mínusové aspekty bezlepkové diety
|
plusové aspekty bezlepkové diety
|
Vyšší časová náročnost zajištění stravy.
Závislost na vlastním vaření.
Zvýšená náročnost shánění surovin, informací.
Společenská omezenost.
Ztráta svobody v stravování mimo domov.
Psychická zátěž.
Prodloužení času stráveného v obchodě čtením složení výrobků (méně trpělivé spolunakupující s sebou raději neberte:-))
Nově se objevují dosud neřešené situace jako obavy z kontaminace jídla lepkem, nezaviněného porušení diety.
Střety s nepochopením, nezájmem, neznalostí okolí.
Neustálý osvětový boj vůči neinformovanému okolí.
|
Zlepšení zdravotního stavu a odstranění potíží (u každého však změna nastává po různě dlouhé době, u někoho po pár týdnech, u jiných po řadě měsíců).
Absolutní nezávislost na otevírací době obchodů. S příchodem víkendu, volných dní vás nezachvátí mánie nákupu pečiva na víkend, aby vám náhodou nedošlo, neboť jste závislí na svých „pekařských“ silách a o víkendu si pečete a spoléháte se na své zásoby v mrazáku, popř. rýžové chlebíčky. Základní suroviny jako rýži, brambory... máte vždy doma připraveny:-)
Jídlo v restauracích a veřejných jídelnách se vás většinou netýká, nemusíte tak luštit, jaká jídla se za jednotlivými názvy skrývají, nemusíte se bát, že jídlo v kantýně dojde, při objednávkovém systému můžete klidně zapomenout si jídlo objednat:-)
Získáte spoustu nových zkušeností, z čeho všeho se dá vařit, péct a využijete všechny své schopnosti a objevíte i skrytý talent při vymýšlení všelijakých kliček a fíglů, jak docílit uspokojivého výsledku konečného díla. Na běžně používané nádobí, kuchyňské pomůcky, začnete nahlížet i z jiného pohledu. Uvažujete, k čemu všemu by se mohly při vašich varietních číslech v kuchyni využít.
Poznáte a dojdete k řadě různých a rozmanitých kombinací jídel, chutí, které by Vás před tím, než jste byli donuceni vynechat některé suroviny, ani nenapadly. Dojdete k poznání, že jejich spojením lze získat velmi chutné a poživatelné jídlo (např. může existovat bramborová „žemlovka“? – může a je výborná).
Snad i zažijete legraci se svými nejbližšími, kteří se Vám budou snažit pomoci dosáhnout, zrealizovat Vaši objevnou myšlenku na nějaký zlepšovák. Když budete společně „koumat“, zda by šlo v kávomlýnku umlet rýži na mouku, jak přetvořit plechovky ve vhodné formy na pečení rohlíků, neboť jejich tvar k tomu přímo vybízí:-)
Získáváte povinně nové celoživotní „hobby“ v kuchyni, které – pokud nechcete mít hlad - neopustíte i když Vás přestane bavit (a že určitě takové chvíle nastanou:-) I ten, kdo měl zálibu ve vaření, pečení a již si myslel, že v kuchyni vše zvládá, stojí opět na samém počátku svého kulinářského koníčku a může se začít opět znovu učit vařit a předvídat jak se nové suroviny asi zachovají.
Nemusíte při nákupu v obchodech zdravé výživy čekat ve frontách u pokladen, často budete jediným nebo jedním z mála nakupujících v daném obchodě:-)
Budete moderně nakupovat v e‑shopech a to i potraviny. V případě bezlepky lze zde najít rozmanitější nabídku výrobků než v kamenných obchodech zdravé výživy. Bezlepkové pečivo je prodáváno vakuově balené s delší dobou trvanlivosti, a proto je vhodné i pro zasílání, čerstvé pečivo je naopak velmi obtížné koupit v prodejnách bez jeho předchozího objednání, třeba právě přes internet.
Nákup bezlepkových potravin v zahraničí nebude dosahovat výrazných cenových rozdílů oproti domácím cenám a vzhledem k odlišné nabídce zahraničních obchodů, bude možné vyzkoušet řadu nových, neznámých bezlepkových výrobků, které se na domácím trhu nevyskytují (na rozdíl od ostatního, běžného zboží, které je již v domácích a zahraničních obchodech velmi podobné či téměř totožné:-)
|